Kassen/Tuin

Kleine kas

In de kleine kas, in 2001 verbouwd vanuit een voormalige koeienstal, staan ’s winters de kuipplanten voor overwintering. ’s Zomers vindt u hier o.a. de planten die voor de verkoop beschikbaar zijn. In de tegeltuin en de binnenplaats, die is bestraat met oude kinderkoppen, staan in het zomerseizoen de Australische planten te pronken in potten en kuipen. Hieraan grenzend is in 2009 een rozentuin aangeplant tussen buxus- en lavendelhagen.

 

Australische binnenbush

De meeste Australische planten staan in potten die elke winter naar de tot vorstvrije kassen omgebouwde koeienstallen verhuizen. Sinds 2005 staan in de grootste kas ook planten in de volle grond om een nog intensere Australische atmosfeer te creëren. Omdat in Australië een groot verschil bestaat tussen de flora van het oosten en het westen staan in de kas de planten uit die gebieden ook gescheiden van elkaar. Het terras bij de ingang is een ideale plek om nog even na te genieten na een rondgang door de tuinen.
 

Arboretum met grote vijver

In het arboretum vindt u een grote verscheidenheid aan bomen en struiken variërend van inheemse soorten, vnl. in de singel rondom, tot ‘levende fossielen’ zoals Ginkgo, Sequoiadendron en Liriodendron. Een blikvanger is de 200m2 grote vijver die met zijn natuurlijke oeverbegroeiing een spiegelend hoogtepunt van deze tuin vormt. Door de beslotenheid en rust van deze natuurtuin is het hier heerlijk wandelen en/of genieten op een van de vele bankjes.
 

Australische hoek met ‘slab-hut’

In 2009 is bij de vijver een huisje, ‘slab-hut’, gemaakt naar voorbeeld van de huisjes die door de eerste kolonisten in Australië werden gebouwd. Vanaf de veranda bij dit huisje heeft u een schitterend zicht op de vijver en het arboretum. Naast het huisje zijn winterharde Australische bomen en struiken geplant om het Australische karakter van het geheel nog te versterken. Aansluitend hieraan vindt u onze rotstuin die een cirkel met grote zonnewijzer omsluit. De stapelmuurtjes zijn gemaakt van stukken betonvloer uit de grote stal en zo zijn veel oude materialen hergebruikt in de tuin terug te vinden.
 

Rozentuin, moestuin en fruittuin

De centrale binnenplaats waar u aan twee kanten de kassen vindt, wordt aan één kant afgesloten door een klassieke rozentuin met buxus- en lavendelhaagjes. Van hieruit bereikt u de moestuin en de klein-fruittuin met o.a. verschillende soorten bessen en laagblijvende fruitbomen. Door het hoogteverschil van 1m met het perceel van de achterburen kijken deze nieuwsgierig en vredig op u neer.
 

Siertuin en boomgaard

De basis voor de siertuin is een strakke geometrische vorm van klinkerpaden die de hoeken van de tuin goed bereikbaar maken. U vindt hier een grote variatie aan bijzondere sierplanten die het hele jaar wel bloei vertonen. De oude notenboom is een echte blikvanger en de vijver met waterlelies vormt en romantisch rustpunt. Hoogteaccenten door struiken en klimmers creëren een speels geheel. Vanuit de siertuin bereikt u door de rozenpoort de boomgaard met vele fruitsoorten en een cirkel-pergola.